Čo si o grepe možno nevedel/a :)

08.10.2014 20:42

Biolátky, ktoré grep obsahuje, podporujú spaľovanie tukov, ako aj látkovú premenu cukrov. Preto zaraďte toto ovocie do svojho denného jedálneho lístka – chudnutie vám pôjde samo od seba.

 

Kto si pred jedlom dopraje polovičku grepu, urobí toho veľa pre svoju postavu! Dôvod: Horké látky poženú spaľovanie tukov a stabilizujú látkovú premenu cukrov. Toto zistili americkí vedci v pilotnej vedeckej štúdii so 100 pacientmi s nadváhou. Pokusné osoby si pritom mohli vybrať, či pred každým jedlom zjedia polovičku grepu, alebo vypijú pohár čerstvo vytlačenej šťavy. Inak ich stravovacie návyky zostali nezmenené. Aj napriek tomu po dvanástich týždňoch vedci zaznamenali pokles ich váhy v priemere o 1,5 kg. Niektorým osobám váha dokonca klesla o 4,5 kg! Ľudia, ktorí sa stravovali bez tohto ovocného predjedla, schudli v priemere len o necelých 0,3 kg.

Rovnako priaznivá je aj správa, že grepová skupinka mala po jedle v krvi aj menej inzulínu a glukózy. To znamená, že grep podporuje látkovú premenu cukrov a telo ich nepremieňa ako zásoby energie do tukov.

Horké látky na trávenie

Charakteristická chuť grepov je spôsobená horkou látkou naringin. Pôsobí priaznivo na trávenie, reguluje črevnú činnosť, prečisťuje organizmus a podporuje látkovú premenu. Čím je grep horkejší, tým vyšší je obsah vitamínu C (posilňuje imunitný systém). Už jeden kus veľkého grepu (200 g ovocnej drene) pokryje skoro celú dennú potrebu vitamínu C (100 mg). Ak je ovocie už sladké a červené, obsahuje viac betakaroténu (dôležitý na ochranu buniek). Ten naše telo premieňa na vitamín A, ktorý potrebujú oči, pokožka a imunita. Aby ste optimálne pokryli potrebu vitamínov, zjedzte denne jeden biely a červený grep.

A ešte jedno pozitívum: pektín (balastná látka) obsiahnutý v blane podporuje trávenie a vyrovnáva hladinu cukru v krvi. Ovocie však necukrite, pretože by ste si zvýšili hladinu cukru v krvi, pankreas by začal produkovať inzulín a spaľovanie tukov by sa zablokovalo.

Vitamín C

na spaľovanie tukov Naše telo potrebuje nepretržite energiu. Ak však prijmeme viac energie, ako spotrebujeme napr. telesnou námahou, naše bunky si prebytočnú energiu uchovávajú v tukových zásobách. Aby sme tento tuk z našich buniek dostali preč, potrebujeme vitamín C. Ten aktivuje hormóny ako napr. rastový hormón alebo hormóny štítnej žľazy, ktoré naštartujú spaľovanie tukov.

Ešte silnejšia s bielkovinami

Kto chce schudnúť, potrebuje každé štyri hodiny porciu (30 g) bielkovín, napr. ryby, hydinu, tvaroh. Bielkoviny totiž aktivujú hypofýzu k produkcii tukov spaľujúcich rastové hormóny. Aby ste túto zoštíhľujúcu kombináciu optimálne využili, stravujte sa tri dni podľa nášho plánu a schudnite až o dve kilá!

Osviežujúce: Citróny vo vzduchu

Aromatické oleje z pomarančov, citrónov a grepov napomáhajú koncentráciu a osviežujú zmysly. Kvapnite tri kvapky na uterák a prejdite si ním zápästia a členky. Pritom zhlboka vdychujte vôňu aromatického oleja. Tieto arómy vyvolávajú v mozgu produkciu hormónov šťastia 

Extra tip: Skvelým pomocníkom pri vyberaní dužiny z grepu je špeciálny nôž a lyžička na grepy. Nôž je mierne zahnutý, aby sa jednotlivé časti dali najprv ľahko odrezať. Zúbkovanou lyžičkou potom dužinu ľahko uvoľníte.

DENNÝ PLÁN




RAŇAJKY: Grepovo-ovocný mix

Ráno sú naše zásoby energie prázdne, preto naše telo práve teraz potrebuje optimálny mix zo sacharidov, bielkovín a vitamínov.

Pripravte si müsli z 2 PL ovsených vločiek, 1 ČL orieškov, 150 g nízkotučného tvarohu, 1/2 grepu, 1 nastrúhaného jablka a 1 kivi. Dochuťte medom. 

OBED: Šťavnatý šalát

Šalát na obed je presne to správne zoštíhľujúce jedlo. Nezaťažuje žalúdok, udržuje stabilnú hladinu cukru v krvi, dodáva energiu, vitamíny a minerály.

Očistíme 2 čakanky a nakrájame nadrobno, zmiešame s dužinou z 2 červených grepov. Dresing si pripravíme zo 100 g kyslej smotany (20 percent tuku), 150 g jogurtu, 2 PL citrónovej šťavy, 1/2 ČL medu, soli a čierneho korenia. Na druhý a tretí deň použite namiesto čakanky hlávkový alebo ľadový šalát. 

VEČERA: Sýte rezne

Bielkoviny a vitamín C podporujú aj počas noci produkciu hormónov spaľujúcich tuky. Preto dve hodiny pred uložením sa do postele je ideálny pokrm z nízkotučných bielkovín, napr. bravčové medailóniky s grepovou dužinou.

150 g bravčového mäsa opečieme v 1/2 ČL oleja a odstavíme nabok. Z jedného grepu vyberieme dužinu a krátko podusíme. Dresing si pripravíme zo 150 g jogurtu a 50 g kyslej smotany. Dochutíme soľou, čiernym korením a medom. Príjemnou obmenou je použiť namiesto bravčového mäsa kuracie prsia alebo morčacie filety.

BLESKOVÝ NÁPOJ PROTI KILÁM

Najjednoduchší spôsob je, keď zostanete pri svojich stravovacích návykoch, ale rovnako ako účastníci americkej štúdie asi polhodinku pred každým jedlom vypite pol pohára (100 ml) čerstvo vytlačenej grepovej šťavy alebo zjedzte polovicu grapefruitu – podporíte tráviace enzýmy a zaženiete vlčí hlad. Komu je nápoj príliš horký, môže skúsiť nasledujúci variant: 50 ml grepovej šťavy zmiešajte s 50 ml mrkvovej šťavy. Dochuťte 1 ČL medu, malou dávkou citrónovej šťavy a zrieďte 100 ml minerálky.