Blog

Chceš schudnúť...???

15.10.2014 23:34

Hrubé chyby pri chudnutí !!

Základom väčšiny chýb pri chudnutí je hlboká neinformovanosť. Ako príklad si zoberme ženu, ktorá už roky postupne priberá a priberá. Stále s tým bojuje, takmer nepretržite drží rôzne diéty. No a pritom – priberá.

Je to podobný stav, ako v komunikácii. Klasickou komunikačnou chybou je postup, ktorý sa dá označiť ako "viac toho istého".

·       Napríklad matka chce, aby si dieťa po sebe upratalo. Tak povie uprac. No dieťa nereaguje. Znova povie "tak si už uprac". Nič. Zvýši hlas a začne na uprataní naliehať. Po chvíli už kričí, ale dieťa stále nereaguje – načo aj? Už vie, že matka bude síce besnieť, ale nič nedosiahne.

·       V chudnutí je to podobné. Žena sa rozhodne schudnúť a tak začne menej jesť. No po pár týždňoch sa chudnutie zastaví. Tak sa rozhodne ešte viac obmedziť príjem živín a začne užívať laxatíva (preháňadlá). Ani to nepomôže. Stále viac sa snaží potravu obmedzovať a pritom stále priberá a chradne.

·        

Rozumné a zrelé je celkom zmeniť taktiku, ak predošlá nezabrala.

·       Ak je pesnička bez nápadu, nepomôže jej ak zvýšime hlasitosť reprodukcie. Možno bude vtieravejšia, ale hudobne nás neobohatí viac, ako keby bola pustená potichu.

·       Ak po diéte vždy stučniem, mal by som hľadať chybu v období, kým nedržím diétu. Asi sa zle stravujem. Nepomôžu mi prísne hladovky na schudnutie prekladané obdobiami priberania.

Väčšina ľudí, čo chcú schudnúť sa však nechce venovať čítaniu kníh o stravovaní, či nebodaj učeniu sa. Naivne si myslia, že oni to celé nejako obabrú. A stojí ich to neraz veľa peňazí, ktoré zaplatia za pochybné lieky. V horšom prípade si poškodia zdravie po aplikovaní rád, ktoré počuli od susedky, alebo čítali v časopise.

Žiaľ neraz sa stáva, že lekár žene odporučí určitý druh redukčnej diéty a životosprávy a ona si napriek odbornej rade nasadí inú, celkom nezmyselnú diétu, ktorú počula od kamarátky. A potom sa čuduje.

Kusé informácie

Typickými chybami sú pokusy schudnúť založené na hmlistých informáciách. Niekde v časopise narazí taký chudnutiachtivý občan trebárs na (reklamný) článok o tom, aká úžasná je vláknina. Že jej pravidelné užívanie zníži cholesterol, zlepší zdravie, vedie ku schudnutiu, naveky zruší pocit hladu, odstráni rakovinu a – ktovie – možno človek získa aj niektoré nadprirodzené vlastnosti. Reklama už je taká. Musí byť sugestívna.

Nečudo, že potom si vlákninu kúpia stovky žien, ktoré túžia schudnúť a začnú sa ňou napchávať. Samozrejme že neschudnú – vláknina sama o sebe nemá šancu. Dokonca ak jej užijú zbytočne veľa, pripravia sa o veľa dôležitých látok, pretože priveľa vlákniny na seba naviaže aj látky, ktoré sú pre zdravie nutné – napríklad minerály. A tak užívanie vlákniny ako izolovaný pokus o schudnutie môže ublížiť. Na balíčku vlákniny totiž výrobca sľubuje, že vláknina zníži pocit hladu. Ak si ju však dáte, tak vám sama o sebe hlad nezníži.

Funguje to, ak si dáte vlákninu s bielkovinami a veľa vody – potom je šanca, že o hlade nebudete dlhší čas vedieť. Ale na to netreba kupovať vlákninu v tabletkách. Stačia 3 paradajky, pol tofu syra a pohár vody…

Strach z tuku

Ďalšou klasickou chybou je strach z tuku – vychádza z pravdivého tvrdenia, že tuk má najvyššiu energetickú hodnotu a preto by jeho príjem mal byť najviac kontrolovaný. Tučná žena však túto vetu v dychtivej snahe rýchlo schudnúť prečíta ako "nejesť tuk". Veď to nakoniec podporuje aj reklama! Jogurty s 0% tuku – skvelý predajný artikel.

Ale tuk je pre zdravie a to aj pre chudnutie celkom nevyhnutný. Aj pri redukčnej diéte ho nevyhnutne musíte prijímať, inak chudnúť nebudete. Navyše tuk je nevyhnutný aj pre príjem niektorých vitamínov. Preto je vhodné denne piť, alebo inak užívať (tepelne neupravený) olivový olej. Alebo radšej rôzne druhy olejov. (Ľanový, rybací…) Vyhýbať sa treba len živočíšnemu, nasýtenému tuku. Dokonca aj nasýtený tuk je potrebný, takže vyhýbanie sa neznamená vylúčenie.

Strach zo sacharidov

Ďalšia "klasika" sú sacharidy. Verejná mienka na tému chudnutia je dodnes mrzačená Atkinsovou diétou, pri ktorej sa nepapajú sacharidy. Klasicky nezmyselný prístup sa dá vidieť u mnohých žien, ktoré zúfalo chcú schudnúť. Striktne si zakážu pečivo, prílohy, koláče, strukoviny, pretože sa boja sacharidov. To im však nebráni, aby si dali pomaranče – nemajú totiž na sebe nalepené výživové hodnoty a sú pekné oranžové…

Aj sacharidy sú však pri chudnutí nutné, organizmus z nich čerpá energiu. Je však potrebné preštudovať si glykemický index potravín.. A to sa už mnohým nechce. Potom sa čudujú, že majú záchvaty chuti na sladké.

Je to jednoduché, stačí vyčleniť biely cukor a bielu múku. Miesto toho konzumovať med a ovsené vločky.

 

Čím menej tým lepšie

Veľmi častý problém bývajú diéty zamerané na zníženie energie. Klasický príklad chybnej stratégie typu "viac toho istého". Na tomto princípe je neraz založený aj rozvoj mentálnej anorexie. Neboráčka si odvodí, že čím menej zje, tým viac schudne. A preto začne obmedzovať prísun potravy, neraz pod 3000 kJ za deň. Začne chudnúť a to sa jej páči. No po pár týždňoch sa chudnutie zastaví. Asi jem veľa – pomyslí si a ešte viac priškrtí príjem energie. No ani to nepomáha, nie a nie schudnúť. Hlad už však je neznesiteľný. Po nejakom čase taká žena (i muž) zrazu neodolá a niečo zje. A šup kilo na váhe nahor. To ju tak znechutí, že rezignuje na diétovanie a za pár týždňov je na starej hmotnosti, tučnejšia a nespokojnejšia.

Telo nechce chudnúť keď je nedostatok. Šetrí zásoby a radšej "žerie" vlastnú svalovinu. Hladovkové chudnutie je preto nielen neúčinné, ale aj nebezpečné. Veľká časť úbytku hmotnosti je na úkor svaloviny (prosím, myslite na to, že aj srdce je sval!) takže po pribratí na "pôvodnú" hmotnosť pribudne viac tuku, než bolo pred chudnutím. Len ruky a nohy budete mať ako špáradlá a medzi nimi obrovitánsku sadlovú guľu. Ako panáčik z gaštanu.

Toto je, žiaľ, zákonitosť. Kto chudne podľa skreslených rád rôznych rádoby celebrít, má smolu. Stratí čas, neraz zdravie. Čo však je najhoršie, že po dlhom utrpení navyše priberie viac, než mal predtým.

Chcete schudnúť? Študujte

Viem. Zúfalo sa vám nechce snoriť po internete a učiť sa o chudnutí a o jedení. Ale je to len otázka úvahy. Štúdium vás pripraví o trochu času, ale to, čo sa naučíte Vám umožní SCHUDNŮŤ....  

Ak nemáš čas si všetko naštudovať, tak pozeraj a poprípadne zdieľaj moju stránku. Sú to všetky moje skúsenosti, ktoré som prekonala. Nespočetne veľa diét, ktoré nevyšli a viem, čomu sa mám vystríhať a čomu nie...

PRESTAŇTE PLATIŤ ZA POCHYBNÉ LIEKY, NEHLADUJTE, NEUŽÍVAJTE PREHÁŇADLÁ A NETRPE NEZMYSELNÝMI DIÉTAMI !!!

Ak to robiť budete, tak Váš metabolizmus bude čoraz pomalší a vďaka tomu priberiete už aj pri pohľade na krémeš. Pamätajte si dodnes platné porekadlo: “Komu niet rady, tomu niet pomoci.”A rada znie – učte sa o stravovaní a o obezite. Čo najviac a z čo najrôznejších zdrojov. Inak je vaša šanca schudnúť prakticky nulová.

 

Vaša Martina :-*

"Deň spásy" :)

10.10.2014 20:58

Dnes je PIATOOOOK.... :) A čo to znamená? Že prišiel môj deň spásy :)

 

Dnes som si ho užila maximálne... Chcela som ešte viac, ale mala som školu a 5 hodín neustálych prednášok, tak to úplne na 100% nešlo...

Ale stihla som toho hodne :p

 

MÔJ DNEŠNÝ JEDÁLNIČEK :

RAŇAJKY: Domáci perníček bez múky a cukru (recept nahodím zajtra)

DESIATA: Odšťavené ovocie - 4 ks mrkva, 1 ks pomaranč, 2 ks jablko, piškóty s nutelou

OBED: Domác hamburger - s dvojitou porciou bravčového mäska

OLOVRANT: Moje mussli tyčinky

VEČERA: Grilované kuracie krídelka (aj s kožou - tá bola na tom najlešia) s cesnakovým a chilli dresingom a bielym chlebom

A teraz sedím spokojnučká doma pred TV a pijem s láskou vínko :)

 

Úplne nebíčko v papuľke :))))  

Zajtra opäť diétka .... :)

Pozri fotku, odfotila som tam skoro všetko :p

 

Vaša Martina :*